Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, May 7, 2012

Filem KaraK & Hikmah Memahami Maksud Ayat Kursi

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم


Hari Ahad malam Isnin yang lepas, aku berkesempatan menonton cerita Karak di siaran 141 Astro. Sebelum ni, dengar komen orang je yang gi menonton kat panggung wayang. Kebanyakkannya kata, karakter hantu dalam filem ni tak nampak sangat. Cuma tunjuk bayang-bayang jee ...


Sekali tuuuu .. Bila aku sendiri yang tengok, main tutup-tutup mata pakai selimut la jugak. Banyak la diaorang punya bayang-bayang ! Cisss .. Tertipu aku. Hantu nenek tua tu nampak sebijik-sebijik mukannya. Muka karakter Jack dalam tu nampak terang-terang camne dia siang kulit mukannya sendiri pastu dimakannyee .. Weeeekkkk !!! Eeeiiiii .. Geli .. dengan ulatnya lagi .. UWEEEKKKKK !!!!


Tapi, yang paling terasa bila karakter yang namanya Zura baca Ayat Kursi nak halau hantu, hantu tu leh relak jeee .. Siap boleh mengajuk baca balik ayat Kursi plak tuh .. Isshhhhkkk .. Karakter Tok Malam dalam citer ni, ada berkata " Dik, kuatkan semangat. Baca ayat kursi banyak-banyak. Hayati dan percaya sepenuh hati. Jangan asal baca tanpa tahu maksudnya ... " Tetiba aku plak yang terasa .. Huhuhu ..


Ni, sambil-sambil buat kerja, aku sempat la nak mengooglekan maksud ayat kursi ... Marilah kita sama-sama menghayatinya ...




Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia,Yang Tetap hidup,Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya).Yang tidak mengantuk usahkan tidur.
Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi.Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya.Yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka,
Sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yangAllah kehendaki (memberitahu kepadanya).Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi;
dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya.
Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya),
lagi Maha Besar (kekuasaanNya).
- Amin -


Subhanallah. Betapa mendalamnya maksud Ayat Kursi ni kan. So, kalau tak nak kena ejek dengan Syaitan Laknatullah dan sekutu-sekutunya, marilah kita sama-sama menghafal dan mendalami maksud ayat ini sama-sama ye kawan-kawan.


W'salam ..

Adioss ..

2 comments:

Boni JLL3 said...

setiap apa yang kita amalkan, dan kita baca, kita kena yakin.. yakin akan kuasa dari Allah.. dan lagi satu.. jangan salah baca..kena baca dengan betul dari segala segi..tajwid dan juga harkatnya

sahromnasrudin said...

assalamualaikum

mmg byk hikmah ayat kursi ini terutamanya sbg pelindung diri..jika dibaca sblm tidur, sgt besar manfaatnya

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu