Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, June 28, 2012

Pilihan Untuk Jadi Lebih Baik


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

DUGAAN

Satu perkataan yang kalau terjadi pada orang yang kita rasa tak berapa elok perangainya, akan bertukar menjadi "BALASAN". Betul tak? Tapi, cuba kita fikir-fikir balik. Apa hak kita nak melabelkan samada ianya adalah "DUGAAN" atau pun "BALASAN" ??


Sama jugak halnya dengan "PAHALA" dan "DOSA". Memegang gelaran sebagai "Hamba Allah", kita TAK LAYAK pun sebenarnya nak menghakimi sesama manusia kerana segala apa yang berlaku, hanya ALLAH sahaja yang Maha Mengetahui apa hukum dan balasan yang setimpal.

Rasulullah SAW telah bersabda : “Janganlah kamu saling berdengki, tipu-menipu, benci-membenci, belakang-membelakangi antara satu sama lain. Seorang muslim adalah saudara bagi seorang muslim, dia tidak boleh menzaliminya, membiarkannya (dalam kehinaan atau kemiskinan), membohongi dan menghinanya. Ketakwaan itu di sini (sambil baginda mnunjukkan jarinya kearah dadanya sebanyak tiga kali).” (Sebahagian hadis riwayat Muslim)

Susah. Ya. Memang susah untuk berprasangka yang baik-baik je terhadap orang lain. Tapi, belajarlah. Kita pun dulu, nak jadi pandai mengira "1,2,3 ..." dan pandai "a,b,c ..." pun kena belajar kan. So, belajar. Belajar untuk menerima kelemahan orang lain itu seadanya. Belajar mendoakan yang baik-baik untuk orang lain. Belajar melihat kebaikan orang lain melebihi keburukannya. Sama-sama kita belajar la yeee .. ^^

Ya. Nobody is perfect. Tapi, jangan jadikan ketaksempurnaan kita itu untuk berbuat jahat pada orang lain. Jangan jadikannya alasan untuk kita tidak memaafkan mereka. Practice make perfect. So, marilah kita merajinkan hati, minda dan jiwa kita untuk melihat dunia dengan perspektif yang lebih baik mulai dari sekarang ... Peace, no war ^^V


W'salam ..

Adioss ...

5 comments:

reenapple said...

hah betul!!! kita tiada hak nak nilai orang melalui perspektif buruk orang lain.. =)

Boni JLL3 said...

saya setuju.. daripada nak memandang negatif pada orang lain, lebih baik kita belajar utk perbaiki kelemahan diri sendiri dulu

fairus said...

MANUSIA HANYA PANDAI MERANCANG NAMUN PERANCANGAN YANG SEMPURNA ADALAH PERANCANGAN DARI ALLAH SWT..

ILA HonEyBuNNy said...

baik..

kena banyak fikir positif kan..

suka baca entry neh..thanks..:)

L said...

husnul zhan lebih baik..=D

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu