Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, September 15, 2011

MERELAKAN, MELEPASKAN dan MEMAAFKAN

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم


Dua tiga menjak ni aku memang tak berapa bersemangat nak menulis. Dengan bilangan kerja yang bertambah banyak dan kos sara hidup yang mankin meningkat menambahkan lagi rasa kurang semangat dalam diri aku ini.


Hari ni aku nak citer pasal, MERELAKAN dan MELEPASKAN dan MEMAAFKAN atau bahasa omputihnya, LETTING GO. Nak tau apa yang aku nak ceritakan, korang baca dulu inggeris story kat bawah ni dulu dan pahamkan yek :


Once upon a time a big monk and a little monk were traveling together. They came to the bank of a river and found the bridge was damaged. They had to wade across the river.


There was a pretty lady who was stuck at the damaged bridge and couldn't cross the river.


The big monk offered to carry her across the river on his back to which the lady accepted.


The little monk was shocked by the move of the big monk and was thinking "How can big brother carry a lady when we are supposed to avoid all intimacy with females?" But he kept quiet.


The big monk carried the lady across the river and the small monk followed unhappily. When they crossed the river, the big monk let the lady down and they parted ways with her.


All along the way for several miles, the little monk was very unhappy with the act of the big monk. He was making up all kinds of accusations about big monk in his head. This got him madder and madder. But he still kept quiet. And the big monk had no inclination to explain his situation.


Finally, at a rest point many hours later, the little monk could not stand it any further, he burst out angrily at the big monk. "How can you claim yourself a devout monk, when you seize the first opportunity to touch a female, especially when she is very pretty?"


All your teachings to me make you a big hypocrite.


The big monk looked surprised and said, "I had put down the pretty lady at the river bank many hours ago, how come you are still carrying her along?"


Moral: This very old Chinese Zen story reflects the thinking of many people today. We encounter many unpleasant things in our life, they irritate us and they make us angry. But like the little monk, we are not willing to let them go away. There is no point in remaining hurt by the unpleasant event after it is over. Learn to move on in life!


Haa .. Dari bacaan korang, apa yang korang paham? Apa yang aku paham, semua benda2 pahit yang terjadi dalam hidup kita ini seharusnya kita lupakan. Jangan terlalu dikenang2 kerana ianya tidak membawa apa2 kebaikan pun pada diri kita.


Sebagai manusia, kita jangan pernah LUPA pada setiap kebaikan orang lain dan jangan sesekali INGAT akan keburukan orang lain. Percayalah .. Hidup kita akan lebih tenang. Baik dalam hubungan sesama sahabat, kekasih atau pun suami isteri, kita kena belajar untuk MOVE ON untuk memastikan kita dapat hidup dengan aman, tenang dan lebih bahagia.


P/S : Aku bukan manusia sempurna, kerana itu, aku masih memerlukan orang2 yang aku sayang untuk menyempurnakan diri aku ^^


W'salam

Adiosss...



5 comments:

PUANSTOBERI said...

Dlm kursus stress tadi dia kata stress tu ada jugak yg membawa kebaikan - positif stress.
maka,kengkadang perkara pahit bleh juga dikenang supaya ia menjadi motivasi utk diri kita agar terus berjaya. tp kena pandai2 imbangkan lah.
Hihi.
Tp katanya lagi - persepsi manusia adalah berbeza, dan jgn kita cuba utk paksa org lain utk ikut persepsi kita pula :))

AdiaLuze said...

Mudhan2 stress yg yu alami ini akan lebih membuatkan yu kuat ok .. ^^

Persepsi memang berbeza, tp tak salah kan kalau kita amik mana yg positif .. Hehhe

P/S : Takmo marah2 yee .. SMILEE ^___^

Finaz Jaafar said...

ermm bukan taknak lupakan benda2 tu kak tapi macam susah sikit...hehehe
tapi takde lah effect hidup pun..nseb baik

AdiaLuze said...

Finaz : Lain orang lain caranya .. Asalkan tidak memudaratkan diri sendiri itu dah kira OK la .. ^^

reenapple said...

betul.. kena lepaskan apa yang pahit.. heheh

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu