Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 20, 2012

Culik Menculik Dah Menjadi Perkara Biasa ... Ke ??

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Bukak-bukak suratkabo, lagi-lagi cerita pasal budak kena culik. Yang ni nak kata budak pun bukanlah kot. Yelah. Umurnya pun dah 15 tahun kalau tak silap aku. Maknanya, dah remaja la kan. Lebih mengejutkan bilamana remaja ni diculik tak jauh dari rumahnya dan dia ditemani oleh 2 orang adiknya masa kejadian pada pukul 12 tengahari ni berlaku. Hmmmmphhh ...

Bila dengar je pasal berita ni kat Radio Hot FM tadi, benda pertama aku pikir, takde orang lain ke yang nampak kejadian ni? Taktaula pulak kalau jalan yang bebudak ni amik memang takde orang lalu lalang. Tetiba teringat adik-adik aku kat Kampung. Hissshhh !! Nauzibillah !!! Mintak jauhkan lah dari kami sekeluarga menda-menda gini.

Tak terbayang rasanya kan apa agaknya perasaan mereka-mereka yang melalui detik-detik cemas ni. Kalau setakat culik, mintak duit tebusan dan dipaksa berlapar je takpa. Tapi, kalau sampai kena 'usik' sampai mengganggu emosi luaran dan dalaman tu pe cerita pulak? Ishkk ..

Sebab tu la aku rasa, mangsa-mangsa culik ni tadi, kalau terselamat, mereka sepatutnya diberikan rawatan psikologi bagi membantu mereka menghadapi hari-hari mendatang dengan lebih ceria dan bermakna. Ini juga untuk mengelakkan mereka ni mengalami tekanan jiwa yang melampau sampai memudaratkan diri sendiri dan juga orang sekeliling.

Gerun kan dengan 'kegilaan' yang melanda pada umat akhir zaman ni.. Dengan isu peperangan yang tak berkesudahan, isu GAY yang mankin berleluasa, isu culik dan bakar .. Astaghfirullahala'zhim .. Adakah kita kini dah dekat betul dengan KIAMAT?

Scream Smiley

P/S : Perlu ada lebih kesedaran dalam tanggungjawab sosial .. ~.~
 
W'salam ..

Adioss .

3 comments:

mira maisara said...

orang zaman sekarang nie memang kejam. tak ade hati perut agaknya.

adianiez AIDA said...

zaman skang ni amat menakutkan. ramai org da hilang akal agak nyer sebab dok culik anak org kan? aida naik takut nak biar anak-anak dara main sendiri kat luar rumah... hmmm...

reenapple said...

errr... setiap budak perempuan diwajibkan belajar ilmu pertahanan sendiri.. =)

gerun juga dengar cerita begini.. =.=!

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu