Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, August 16, 2011

Kita Tak Selalu Betul

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Ramadhan ini sungguh-sungguh mencabar pada aku. Bermula dengan kejadian kemalangan kecil yang menimpa si Putih kesayangan aku sampailah dugaan-dugaan lain yang betul-betul mencabar kesabaran dan pertimbangan aku sebagai seorang wanita. Hari ni aku diduga lagi ... Kali ini dari segi kesihatan. Alhamdulillah ... Aku bersyukur andai ini tanda Allah masih sayangkan aku ...

Oleh kerana dan 2 hari tak mengupdate blog, dalam keadaan kepala yang kadang-kadang berdenyut ni, aku gagahi jugak untuk mengarang sebuah entri untuk blog kesayangan aku ini. Alhamdulillah aku masih larat menulis ^^

Aku takmau asyik bercerita tentang benda-benda sedih je, so aku nak berkongsi satu cerita yang aku dapat dari Fropki.com . Sebenarnya, entri ni dalam bahasa omputih, tapi aku cuba sehabis boleh untuk menterjemahnya dalam bahasa Melayu ... Enjoy !!!

Seorang suami risau mengenai isterinya yang mempunyai masalah pendengaran dan berpendapat bahawa isterinya memerlukan alat bantuan. Tidak pasti bagaimana untuk membincangkan hal tersebut dengan isterinya, beliau menghubungi Doktor untuk bertanyakan pendapatnya mengenai masalah tersebut. Doktor tersebut memberitahu bahawa beliau boleh menjalankan satu ujian ringkas terhadap isterinya bagi memudahkan doktor memahami dengan lebih jelas mengenai masalahnya.

"Ini yang perlu kamu lakukan .." Si Doktor memulakan bicara "Berdiri dalam jarak lebih kurang 40 kaki dari isteri kamu, dan cuba berbual dengannya dalam nada suara yang biasa dan cuba tengok samada dia mendengarnya"

"Jika tidak, cuba dekatkan jarak kepada 30 kaki, kemudian 20 kaki dan terus dekat sehingga dia menyahut"

Petang itu, sewaktu isterinya memasak di dapur dan si suami berada di beranda, dia berkata dengn diri sendiri "Jarak aku lebih kurang 40 kaki darinya, jadi aku boleh memulakan ujian tersebut"

Kemudian, dalam nada suara biasa, beliau bertanya "Masak apa malam ni sayang?"

Senyap. Tiada sahutan.

Jadi si suami pun mendekatkan jaraknya kepada 30 kaki."Masak apa malam ni sayang?"

Masih senyap tanpa sahutan.

Seterusnya, dia mendekatkan diri dalam jarak 20 kaki dari isterinya."Masak apa malam ni sayang?"

Sekali lagi masih tiada sahutan.

Dia berjalan ke pintu dapur dalam jarak 10 kaki dari isterinya.."Masak apa malam ni sayang?"

Tetap tiada jawapan.

Jadi, dia mendekatkan diri lagi dan berdiri betul-betul di belakang isterinya.."Masak apa malam ni sayang?"


;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

"Abang, untuk kali keLIMA, saya cakap, masak AYAM!!!"

Moral of the story:
Kadang-kadang masalah itu bukannya datang dari orang lain, tapi dari diri kita sendiri ... So, belajarlah bermuhasabah diri kay !! ^^V


W'salam...

Adiosss...


4 comments:

sahromnasrudin said...

AYAM masak merah ke?? heheheee

AdiaLuze said...

Ayam masak rendang .. hehehe

sahromnasrudin said...

ptg nie ayam apa plak?? ayam cili api heheheeeee

L said...

muhasabah diri selalu..=0

jom berdoa?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/doakan-untuk-keburukan-saudara-seislam.html

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu