Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, July 26, 2011

Berhias Untuk Suami ... Satu Keperluan atau Kewajipan??

Assalammualaikum...

Dah tengahari rupanya. Hari ni makan nasi lauk bayam masak lemak ngan pedal ayam goreng, sambal belacan seciput ngan ayam kepak masak kari ... Nyuuummmm .. walau lauk melimpah ruah, nasi aku amik sikit jeee .. Almaklumlaaa .. Nak kurangkan karbohidrat punya pasal .. Ce ce ceh ..

Sebenornya, aku nak makan roti sapu jem srawberi je tadi, tapi, perut lapar nasi la pulak. Jadi, kenalah jugak beli nasi. Baru la kenyang dan senang hati. Apa punya diet la aku ni kan .. Hehehe ...

Ramai orang kata, bila dah kawin, dah ada anak, kena pandai2 jaga badan supaya laki tak cari lain. Tapi, kalau nak difikir2kan, kalau sebelum kawin pun badan kita ni dah 'sihat' dan suami kita dah terima kita apa adanya, nak ubah jugak ke? Apa cerita pulak mereka2 yang badan solid molid tapi laki masih cari lain tuh ?? Bukan ke kecantikan dunia ni hanya sementara ? Untuk apa dikejar sangat ??

Tapi, takdelah bermakna, si isteri ni kena amik endah tak endah je dengan penampilan diri. Yang boleh dijaga, kenalah jaga baik2. Kalau bukan untuk suami pun, buatlah untuk diri sendiri. Kalau badan sihat, otak cergas, hati kita pun akan senang. Ye tak ??

Aku ni cakap bukan sebab diri dah cukup hebat. Bukan ... Aku bercerita dan dalam pada masa yang sama aku mengingatkan diri sendiri. Aku hanya manusia biasa. Takkan pernah sempurna pun.

Firman Allah dalam Surah An-Nurm ayat 31 :
"Dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka atau ayah mereka atau ayah suami mereka atau putra-putra mereka atau putra-putra suami mereka atau saudara-saudara laki-laki mereka atau putra-putra saudara lelaki mereka atau putra-putra saudara perempuan mereka atau wanita-wanita Islam atau budak-budak yang mereka miliki atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan."

Kalau kita sanggup mengadap cermin berjam2 hanya semata2 ingin menepekkan pelembap la, bedak asas la, eyeshadow dan sebagainya untuk dipertontonkan kepada khalayak ramai, kenapa kita tak mampu untuk mencalitkan walau sedikit wangian pun ke badan kita supaya sentiasa wangi untuk dicium suami ? ( Soalan yang aku sering ajukan pada diri sendiri bila agak2 aku rasa diri terlalu selekeh untuk tatapan suami .. heh )

Jadi kawan2, marilah kita memperbaiki diri kita untuk diri sendir dan orang2 yang kita sayang dan paling penting, LILLAHI TAALA .. Amiinn ..

W'salam

Adiosss...

P/S : Nak baca novel FREE ? Klik je SINI

8 comments:

deeya said...

waaaah akak ! kemaen explen lagi eh . ye kak ! pd dya cantik tu biarlah utk dri sendiri & jugak suami tercinta aje . tak de faedah pun nk tnjuk kt org laen . hehe ~

rindu la .. lame ta nampak akak =)

AdiaLuze said...

Deeya : Eh,eh ... Lama tak dengar kabo kan .. RINDU .. Hehee

cucu umie said...

bagus tunjuk kecantikan yg ad itu untuk semua shje..bkn untuk tontonan orng lain..

Finaz Jaafar said...

huhuhu..dah kawen nanti nak bergaya ala Rozita Che Wan la kat husband,,ngeh2

AdiaLuze said...

cucu umie : "Suami' la dik, bukan "semua" .. hehehe

AdiaLuze said...

Finaz Jaafar : Oke jee .. Chaiyok2 !! ^_^

Redbloodsnow said...

bagi zie...satu kewajipan berhias utk suami. Tp berhias utk org lain..haaa itu yg tak wajib :P

AdiaLuze said...

Redbloodsnow : Tp ramai yg suka berhias utk org lain kan ... hehehe

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu