Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, April 29, 2011

Cermin Diri Sendiri Dulu Sebelum Nak Cerminkan Orang Lain

Assalammualaikum...

Ramai antara kita di luar sana menggunakan alasan 'untuk dibuat iktibar' bagi mendedahkan aib orang lain ... Apa maksud mereka bila mereka kata 'Nak buat iktibar' sekiranya kisah dalam kelambu orang lain dijaja sana sini ?

Bagi aku, yang salah akan tetap bersalah dan mereka boleh berubah dengan izin Allah ... Kita sebagai manusia biasa tak perlu nak memandai2 nak menghukum ikut sedap rasa jeee ... Menghukum orang2 yang berdosa kan kerja Tuhan ... Kalau niat k ita tu yang baik2 belaka, pastikan kita betul2 mampu menghulurkan bantuan dalam apa cara yang termampu sekalipun bila diperlukan .. Jangan hanya pandai nak berkata2 .. Kalau agak2 takleh nak menolong meringankan beban bila diminta, 'jahit' sajelah mulut kita tu yeee ...

Bukan apa, takut nanti, yang berbuat dosa dah bertaubat dan berubah, yang kita ni masih lagi ligat bercerita tentang kesalahan orang itu sana sini atas dasar 'NAK BAGI IKTIBAR' kononnye ... Karang, tak pasal2, timbangan dosa kita lagi berat dari orang yang kita kata tuh ...

Aku bukan apa .. Kadang2 pelik dengan perangai mereka2 yang kononnya 'ahli2 masjid' tapi bila menegur orang, macam dialah yang paling suci lagaknya ... Ish,ish,ish ... Rasullullah nak menegur orang2 kafir zaman dulu tu pun sentiasa berhemah ... Teringat kisah Rasulullah memberi makan kepda seorang kafir yang buta (Nak tau cerita apa, korang cari la sendiri yeee .. Thehehe ... ). Kita ni, yang baru setakat nampak lebam didahi, nak menilai orang sesuka hati, LAYAK KE KITA ???

Aku tau tak semua orang alim macam tu, tapi jangan la disebabkan nila setitik, habis rosak susu sebelanga dan jangan sebab sekor lembu tercalit lumpur, habis satu kandang terkena sama ... Sama2 lah kita bermuhasabah diri ye kengkawan ... Bila melihat kemungkaran, sebelum kita marah2, bawak2lah banyakkan beristighfar dan mengucap .. Insyallah, kita akan dalam 'melihat' dengan lebih TEPAT dan JELAS ...


P/S : Aku mohon MAAF sekiranya tulisan aku ini ada menyinggung mana2 pihak ... Sesungguhnya segala yang baik datang dari Allah, dan yang buruk itu dayang dari aku sendiri yang perlu diperbaiki dari masa kesemasa ...


W'salam...

Adiosss...

5 comments:

CGG said...

setuju:)

ye la..kene ukur baju badan sendiri..
lepas tu kene cermin diri baru leh tunjuk jari kat org lain...


lain padang, lain belalang..

lina said...

salam aida - ni issue apa ekk...sorry la tanya

Ain Zulaikha said...

betul tu kak, kekadang orang suka sangat judge kite.. padahal diorang tak sedar diri sendiri macam mana..

deeya said...

akak , entry nie umpama mami jarum kan .. org nak mengata memang ikot sedap mulut . tengokkan ajela .. ta perlu dilayan sangat .


rindu kat belog nie ^___^

AdiaLuze said...

CGG : Belalang memang lain, tapi semua pun makhluk Allah jugak kaaannn ... heh~

Lina : Takde isu pun kak ... Saje je menulis .. Sbb penah terkena pada diri sendiri dulu2.. hehe

Ain : Tula dik ... Lebih mudah judge orang lain dari mengenali kot ...

deeya : kalah la mami jarum .. hohoho ... Kalau rindu, selalu2 la datng cni kay ! ;)

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu