Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, April 11, 2011

HARGAI Apa Yang Kita Ada .. Sebab Esok Lusa Mungkin Dah Tak Ada

Assalammualaikum...


Dah lumrah alam .. Bila kita bercerita tentang kesedihan hidup kita, ramai orang akan simpati, tapi tak ramai pun yang nak peduli .. Bila kita cerita tentang kebahagian dalam hidup kita, ramai la plak orang yang cemburu .. Hmmmphhh ... Kenapa ya ??




Bila kita gembira, kita nak orang lain sama2 berdoa untuk kegembiraan kita tu kekal sampai bila2 .. Tapi, bila orang lain lebih gembira dari kita, kita akan mempersoalkan 'kenapa dia dapat lebih dari aku?' , 'kenapa aku tak leh dapat macamana dia dapat?' ... 'Aku tak layak ker?' ... Dan macam2 la lagi persoalan karut yang akan timbul .. Heh ...


Pernah tak kita terfikir ... Mungkin dia dah lebih dulu diuji dengan dugaan lebih dasat dari kita sebelum dianugerahkan dengan kebahagian tersebut .. Mungkin juga kebahagian dan kegembiraan itu adalah salah satu dugaan Tuhan untuk dia ... Mungkin juga kebahagian dan kegembiraan itu hanyalah sekadar topeng menutup segala kepahitan yang dilalui .. Dan ada banyak lagi kemungkinan yang kita tak tahu hakikatnya ...


Laki aku selalu nasihatkan aku supaya selalu menghargai dan menyukuri apa yang aku ada ... Bukan meratapi apa yang aku tak ada ... Sebab, dengan menghargai dan mensyukurilah kita akan lebih gembira dengan apa yang kita ada ...


Aku tau, easier said than done .. Tapi, it is not impossible kaannn... Ceceh .. Cakap omputih la plak .. Tapi, marilah kita sesama renung2kan sambil beramal .. Kalau ada ujian hidup melanda, selalu cakap dengan diri sendiri :


"HIDUP NI TAK KEKAL LAMA, SEGALA DUGAAN INI AKAN BERAKHIR JUA,
SABARLAH HATI, TABAHLAH JIWA, KERANA KEBAHAGIAN PASTI AKAN MENJELMA ..."


W'salam...

Adiosss...

9 comments:

ardinihumaira said...

betul3... menghargai pon salah satu tanda bersyukur ;)

yayalya said...

bagi saya, saya yakin masing2 ada bahagian masing2, Allah syg hambanya sebab itu DIA uji kita dgn pelbagai dugaan...dan setiap apa yg diuji tu ada penawarnya yg kita tak tahu... redha dgn setiap apa adanya...I'Allah moga yg baik2 utk kita semua :)

deqlis said...

setuju....deqlis pun dah pernah jatuh bangun nie... namun cekal kan saja untuk melayari kehidupan....Allah Maha Mengetahui apa yg Dia nak beri dan apa yg terbaik utk kita...

p/s: cara nak besarkan font kat blog pun sama cara yg deqlis kasik tue... tak yah pakai teropong laa lepas nie hehe..

HazIQAH iKkI hAZiq said...

betullah kak...

dunia ni manusia mana yg tk dilanda dugaan???

semua tue ujian dari yang ESA

bila kita berjaya dari dugaan tue..kemanisan kejayaan iaitu hikmah
sgt indah utk dirasa..

bermadahle pulak haahahhaa

miss Fyqa said...

nice. suka entry akk yg nie. mungkin ALLAH ada sesuatu yg lebih baik buat hambanya :)

lurun namzar said...

jom join GA nie plak...

http://suhadarazman.blogspot.com/2011/04/izzlornacom-1st-special-giveaway.html

wahida said...

itulah namanya lumrah alam...

semoga kita mensyukuri segala nikmat Allah...

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

jika selalu gundah gulana, amalkan baca surah al -insyirah ye terutama ayat 4 yg terakhir...

Ina said...

hi..dear..biasalah .. dalam hidup mesti ada up and downs..semua ujian dari Allah s.w.t..yg penting kena sabarrr.

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu