Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, January 13, 2011

Disebalik Ayat Kursi

Assalammualaikum...
 
Pagi ni, aku nak kongsi satu ilmu dengan kawan2 bloggie aku kerana :

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S..A..W. bersabda,
"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."


Jadinye, la ni, bukan kata satu ayat, ada berpuluh2 ayat aku nak sampaikan pada korang semua...Sudi2kan lah membaca ye..Dan sama2 la kita memanfaatkan segala ilmu seadanyeee..

 
 

INFO DISEBALIK SURAH KURSI INI

Ayat kursi diturunkan setelah hijrah.Kerana kehebatan dan kemuliaannya ayat ini semasa penurunannya beribu-ribu malaikat telah mengiringinya. Yang lebih menarik syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w. dengan segera memerintahkan Zaid b. Sabit menulis serta menyebarkannya.

Dari Anas bin Malik r.a. berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : Apabila seseorang dari umatku membaca ayat Kursi 12 kali, kemudian dia berwuduk dan mengerjakan solat subuh, nescaya Allah akan menjaganya dari kejahatan syaitan dan darjatnya sama dengan orang yang membaca seluruh al-Qur'an sebanyak tiga kali, dan pada hari kiamat ia akan diberi mahkota dari cahaya yang menyinari semua penghuni dunia."

Berkata Anas bin Malik, "Ya Rasulullah, apakah hendak dibaca setiap hari?"
Sabda Rasulullah S.A.W, " Tidak, cukuplah membacanya pada setiap hari Jumaat."

Kelebihan Ayat Al-Kursi untuk dikongsikan :

1) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..

7) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

Bak kata Prof.Izzi "Renung2 kan dan selamat beramal !! " ^____^

W'salam...

Adiossss...


3 comments:

mALd!EyA said...

salam akak....

thanks for sharing diz wif us..
suratulkursi mmg byk manfaatnye kalau diamalkan..smoga amalan kter sume diberkati ALLAH s.w.t..thanks again dear sis..=p

note:waiting 4 ur next entry..excited~winks*!

AdiaLuze said...

mALd!EyA : Salam...Sharing is caring..mknanye, akak care ngan semua kengkawan blogger ni...sbb tu akak suka nal sharing...hikhikhik

P/S : Mekasih sesgt sebab rajin baca n3 akak..sukaaaaa n appreaciate sgt :)

mALd!EyA said...

hehe..mmg ske coz byk info b'gune..=p
always be ur follower..insyaALLAH..

note=yg baik jd teladan..=p

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu