Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, November 18, 2010

GILA

A'kum...

Zaman kian maju ni, kenapa banyak sangat pesakit2 mental yang muncul yee??? Hari ni punya suratkabo pun ader citer pasal seorg ibu yang risau sebab anaknye yang mempunyai penyakit mental mula bertindak semankin ganas...

Hari tu aku baca, seorang ibu mati ditetak anaknye yang sakit mental dengan kapak...Astaghfirullahalazim...KAt mana la silapnye yee...Adakah disebabkan keturunan? Atau tekanan yang melampua? Atau kemalangan? Atau keadaan persekitaran yang semankin mencabar?...Mmmm...Kalau nak difikir2 banyak la sgt penyebabnye kan...

MAcamna cara membendungnye? Aku bukannye doktor yang boleh menjawab soalan tu...JAdi, apakata korang yang tau, tolong aku menjawab persoalan tuh...Ummmphhh...

Pada aku, dalam diri setiap manusia tu ada gila...Bezanye adalah tahap kawalan dalam diri masing2..Contonye, bila mengahdapi tekanan terlampau, apa yang kita buat untuk mengatasinye? Ada yang suka berfikir sampai sakit kepala, ada yang g disko unuk release tension, ada yang g bercuti dan ada jugak yang kembali kepada yang SATU utk mencari ketenangan abadi...

Cara yang terakhir tu aku rasa cara yang terbaik...Sebab itu, kita hidup ni, kena ada Agama untuk dijadikan pegangan...Selain dari berusaha, berusaha dan berusaha, kita kena sentiasa bertawakkal dan berDOA...Untuk org Islam, doa tu kan adalah 'senjata' kita...Kalau kita dah puas berusaha dan berikhtiar, tapi masih tak dapat menyelesaikan masalah, apakata kita cuba bertawakkal, berdoa dan redha...Insyallah segalanye akan ada jalan penyelesainnye...Bak pepatah omputih (pepatah ker?) 'Miracle Do Happen If You Believe In Them'...

W'salam...

Adiossss...

2 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam.

Seram bila baca semua ni..

Kalau tahap gila dah menguasai diri; sukalah si syaitan !

AdiaLuze said...

Tula...Mudah2han kita akan sntiasa dilindungiNYA

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu