Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 2, 2010

Sot Ba Ro ....

A'kum...

Slamat berjumpa lagi wahai kengkawan bloggie aku smua!!! Adakah kamu semua shat hari ni??? Aku, awal2 bulan ni sihat lagi la...Nanti agak2 dlm 15hb keatas, mula la datang demam 'kudu' (kurang duit) aku tuh...Ekekekekeke

Hri ni aku nak bercerita pasal SABAR...Selain sebahagian dari Iman, apakah sebenarnye maksud SABAR tu ye kengkawan...Ecececeh...Cam cikgu skolah agama pulok...Ok..kembali kepada tajuk asal kita ye...Meh tengok definisi SABAR ni ye...

Secara etimologi (ceh bahasa tak hingat tuh), sabar (ash-shabr) berarti: al-habs atau al-kaff (menahan), Allah berfirman:

واصبر نفسك مع الذين يدعون ربهم بالغداة والعشي

“Dan bersabarlah kamu bersama dengan orang-orang yang menyeru Rabbnya di pagi dan senja hari.” (Al-Kahfi: 28)
Maksudnya: tahanlah dirimu bersama mereka.

Secara istilah yang mudah difahami, definisi sabar adalah: menahan diri dalam melakukan sesuatu atau meninggalkan sesuatu untuk mencari keredhaan Allah seperti firman-NYA :

والذين صبروا ابتغاء وجه ربهم

“Dan orang-orang yang sabar kerana mencari keredhaan Rabbnya” (Ar-Ra’d: 22).

Dalam definisi sabar ini tersirat yang sabar ni terbahagi kepada tiga macam :

(1) Sabar dalam melaksanakan ketaatan kepada Allah
(2) Sabar dalam meninggalkan perbuatan maksiat terhadap Allah
(3) Sabar dalam menerima takdir yang menyakitkan.

Cukuplah dulu tazkirah buat hari ni ye...Nanti2 je la kita sambung balik...Karang ada la plak yg tertido baca n3 aku nih...hehehehe

W'salam...Adiooossss....

2 comments:

currentlife2u said...

hihihi..sht awal bulan.. menarik gak...
Senjata umat islam adalah doa,sama2 kita amalkan;
“Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar DIDUNIA DAN DIAKHIRAT.”
maaf seandainya ucapan diatas tidak menyenangkan tuan punya blog..
blog anda sangat menarik..teruskan penulisan anda..

AdiaLuze said...

Amin,amin,amin....

Napa plak sy nk mrh En.currentlife2u...komen anda sgt2 bermkna utk tn punya blog ni ^-^

Sy pun budak baru blaja, kalo tersilap mintak tunjuk ajar...

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu