Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, November 4, 2010

Penyakit Mental @_@

A'kum...

Pernah dengar tak pasal 'Split personality/ multiple personality' ? Dalam bahasa melayunye adalah 'personaliti berganda'. Kalau ikut definisi sebenar, ianya adalah dimana orang yang mengalami ganggua metal yang disebabkan oleh pengalaman hidup yang berbeza yang menyebabkan keperibadiannya terbahagi kepada lebih daripada satu personaliti.

Cam serius je bunyi kan? Tapi penyakit ni bahaya tau! Biasanye personaliti lebihan yang terhasil  lebih bersifat negatif atau dalam erti kata lain jahat.

Yang lebih membahayakan, bila personaliti yg negatif ni mendominasi, personaliti yang asal (normal) akan jadi deactivate. Maksudnye, apa sahaja yang dilakukan semasa dominasi personaliti negatif, personaliti asal takkan ingat apa2. Bunyi cam pening sikit la nak paham..Tapi menda ni kat negara2 barat dh jadi sesuatu yang biasa...

Aku baru tgk citer Criminal Mind dan episodnye malam ni menceritakan tentang penjenayahnye mempunyai penyakit ini. Personaliti asal adalah lelaki (Adam) dan personaliti negatifnye adalah perempuan (Amanda).

Asal permasalahannya adalah bila dia masih kecik, selepas maknye mati, dia dijaga oleh bapak tirinye. Masa maknye hidup, bapak titinye slalu blasah maknye. Bila maknye dah tak ada, dia mula memakaikan si Adam ni dengan pakaian perempuan sebelum mendera dan mencabulnye...Sadis kan? Oleh kerana personaliti asalnye (Adam) terlalu lemah, maka wujud la personaliti negatifnye (Amanda) yang lebih kuat dan tak berperikemanusiaan yang bertujuan untuk 'melindungi' Adam.

Ubat? Mmm setakat pembacaan aku, rawatan yang digunakan adalah rawatan secara psikologi....Itu je cara untuk mengurangkan permasalhan ini..Pendek kata, untuk penyakit ni yang dah diluar kawalan, jawapannye cuma rumah sakit jiwa....Itupun kena monitor sebab pesakit ni boleh membahyakan pesakit2 lain....

Ingat tak kes pembunuhan menyayat hati kat Gemencheh N.9 dalam bulan Jan tahun ni? Ni aku rasa ada kena mengena ngan penyakit ni..Yelah....sebelum  ni si pembunuh ni kan tergolong dalam kategri budak baik...Tapi, mesti ada sesuatu yang berlaku yang menyebabkan personaliti negatifnye jadi diluar kawalan.....

Mmmm....Mudah2han kita ngan semua keturunan kita sentiasa dilindungi-NYA dari segala macam penyakit yang memudaratkan ni yee...Ammminnn..

Sekian...W'salm.Adiossss..


4 comments:

Qistina said...

seramnya....
na'uzubillah....
thanks kak 4 sharing...

sy ade amek subjek psychiatric sem ni...
apa yg sy perhatikn kebanyakan penyakit2 mental yg terjadi disebabkan oleh sejarah2 hitam masa kanak2...
ms kecik2 jd mangsa, ms besar cari mangsa...
kesian btol ngn diorang ni...
that's y institusi keluarga memainkan peranan yg sangat penting dlm perkembangan mental seorang knk2...

AdiaLuze said...

mmmm...Tu la Qist..Tapi masalhnye, institusi keluarga sekrg ni mnkin tak 'bermutu'...cmne tuh?

Qistina said...

agak r...
dunia akhir zaman kot....
macam2 spisis ade....
kesannya, masyarakat yang merana...

AdiaLuze said...

Btul3...kesian kat bebdk yg jd mkna kesilapan org tua masing2 kan..?

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu