Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, February 11, 2011

DOA

Assalammualaikum...

Doa senjata orang mukmin….

Kat bawah ni aku nak kongsi ngan korang panduan tata cara berdoa. Marilah kita berkongsi ilmu yang sangat2 bermanfaat ni yeee...



#  Angkat tangan ke paras dada

#  Rapatkan kedua-dua belah tapak tangan

# Apabila urat tangan bertemu ia akan menjadi seperti huruf ba " ب  " . Titik ba terletak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yg kita tadah. Setiap huruh hijaiah didalam al quran ada malaikat yang menjaganya. Huruf ba dijaga oleh malaikat bernama ‘Har Hayaail’. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus menghadap Allah tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoa bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan.

# Duduklah dalam keadaan sopan seperti duduk iftirasy dan duduk tahiyat akhir. jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar / bersandar.

# Sepanjang berdoa, banyakkan memuji kebesaran Allah dan menyebut nama-nama allah yang lain yang bersesuaian dengan keperluan doa kita pada masa itu. cthnya… jika berdoa mohon dipermudahkan rezeki, sebutlah nama Allah AR-Razaq dan disusuli juga dengan bersalawat Nabi S.A.W

# Berdoalah bersungguh-sungguh dari hati. Gunalah bahasa yg dapat difahami kerana Allah maha pengasih dan sangat memahami dan mendengar segala bicara tulus hamba-hambaNYA.

# Ajarkanlah adab berdoa kepada seluruh ahli keluarga sedari usia kecil kerana insya Allah ia akan dapat membentuk peribadi baik dalam kehidupan.


Marilah kita terus berDOA, berDOA dan berDOA...Kalau bukan hari ini, mungkin esok lusa Allah akan memakbulkan doa2 kita tu..Sapa tau, ye tak ??? ^O^

W'salam...

Adiossss...

4 comments:

Ayuni said...

btul, biler org dengki ngan kte pun, kte doa je...

AdiaLuze said...

Ayuni : betul tu dik..TApi jgn lupa, kalau boleh cuba la memperbaiki hbungan dengan org yg mendengki tu yee... :)

lina said...

aida -alia mmg ada ada cakap cara berdoa mcm tu

AdiaLuze said...

Lina : Tula kak...budak pun dah tau, kita ni baru nak amik tau..ish,ish,ish... :P

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu