Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 22, 2011

Matlamat Tidak Menghalalkan Cara

Assalammualaikum...

Hari Ahad yang lepas, aku ada tengok temubual dengan pelakon Lidyawati dalam Melodi. Aku rasa, korang2 yang rajin bersantai tengahari di hadapan Tv pun takkan ketinggalan menonton program hiburan ini kan … ?

Selain dari kisah dia kembali aktif sejak kembali solo, ada gak soalan mengenai isu 'Buka Tudung keran NIAT mencari rezeki'.... Bagi yang menonton sama, apa pendapat korang ? Aku bukan suruh korang mengkondem dia ye.. Tapi aku cuma nak pandangan membina dari korang jee...

Dulu, aku rasa, masa kes ni jadi kat pelakon Anne Ngasri, Aznil Hj Nawawi pun ada menegur. Salah satu petikan tegurannye adalah “ Rezeki datang dari Tuhan. Memakai tudung hukumnye adalah WAJIB kepada semua wanita2 Islam. Kalau pakai tudung, pintu rezeki akan tertutup ke ? ”... Lebih kurang macam tu la ayatnye (Takdelah aku tiru bolat2 apa yang dia tulis)..

Daripada bait2 ayat Pak Nil tu, agaknye apa yang boleh kita paham ? Bagi hukum Halal dan Haram dalam Islam, setahu dan seingat pengajaran dari Ustaz aku, Matlamat TIDAK Menghalalkan Cara... Jadi, kalau kena buka tudung untuk mencari sesuap nasi, macamana nak kata tu?

Bila ditanya, dia jawab “ Ini adalah urusan antara saya dengan Tuhan”. Jadi, apalagi yang boleh kita nasihatkan... Entahlah... Mungkin rezeki dia yang Tuhan bagi tu hanya dapat diperolehi dengan cara macam tu kot....

Kita menegur untuk kebaikan... Rezeki ada dimana2... Semuanya atas pilihan kita untuk menentukan cara untuk mendapatkannya... Mungkin, dengan berlakon dan bernyanyi, kemewahan lebih mudah diperolehi berbanding pekerjaan2 lain. Untuk itu, pilihan yang mereka ada adalah dengan cara mengikut saje kehendak 'kitab hukum' buatan manusia... Entahlah...Wallahualam...

W'salam...

Adiosss...

3 comments:

manna_salwa said...

hidayah itu milik Allah.. hny datang kepada yang mencari.. kalau dah dapat dn dilepaskan.. amatlah sayang..

yang wajib, tetap wajib.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

walau apepun, jang sesekali mempermainkan hukum Allah SWT..sangat besar dosanya itu...

AdiaLuze said...

manna_salwa : Betul tu sis.. Sesungguhnye hidayah Tuhan itu tak ternilai harganye...Rugilah mereka yang tak tau menghargai..

sahromnasrudin : W'salam...Setuju sangat2...

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu