Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, February 24, 2011

Tolonglah Jangan Banyak Sangat ALASAN deeerrr ....

Assalammualaikum...

ALASAN.

Amat mudah untuk kita bagi kan ? Bak kata pepatah Melayu “ Kalau nak seribu daya, kalau tak nak  seribu dalih “… Betul la tuuu… Kalau kita memang nakkan sesuatu perkara tu, 1001 jalan pun kita boleh fikir dan usahakan… Kalau dah tak ada hati nak buat, macam2 la tak kena…

Katakan kita duduk kat Kuala Selangor. Tetiba dapat tawaran kerja yang gajinya amat2 la lumayan.  Masalahnye, lokasinya adalah di Bangi. Kalau kita betul2 nakkan kerja tu, pasti akan ada usaha untuk kita kerja kat tempat tu kan… Mungkin kita akan cuba mencari rumah sewa yang berdekatan dengan tempat kerja tu… TAPI, kalau kita takde hati nak terima tawaran keja tu, mula2 la otak kita akan kgat emberikan 1001 alasan untuk menolak…Betul tak ??

Masa kat tempat keja lama aku dulu, kami satu pasukan ada satu slogan iaitu “ Yes ! We can do it !! No excuses!!!!! “ Setiap pagi kami akan buat group meeting selama 5-10minit dan slogan itu akan kami laungkan sebelum dan sesudah meeting tu. Barulah rasa bersemangat untuk meneruskan kerja… Hehehe…

Itu citer dulu… Sekarang, takde dah semangat2 camtu… Bekerja di tempat baru ni membuatkan aku teringat crita Yuyu Zulaikha pasal ‘Ketam Cina, Ketam Melayu’… Nak tau citer apa, klik je kat nama tuan punya blog tu….Heh 

Kadang2 aku rasa windu giler kat tempat keja lama.. Memang la bos che ye num alip, tapi seronok giler…. Tensen keja setaun hilang bila masa bonus dapat 2.5bulan gaji…Cuma masalahnye adalah aku kena  keja weekend dan Public Holiday. Juga bermasalah untuk SOLAT. Itu adalah penyebab terbesar aku mengambil keputusn untuk berenti dulu… =_____=’ Sedey..

Sekarang ni takpelah walau takde bonus… Tak kisahlah kalau dipandang rendah oleh bangsa sendiri… Tak kisah itu semua, asalkan solat aku lebih teratur dan terjaga… Dunia cuma sementara je pun… Yang penting bekalan di akhirat tu nanti…Hmmmm…

Pasal alas an aku benti kerja tu memang la bagi sesetengah orang macam tak logik… Tapi, itulah hakikatnye… 

Dalam hidup ni, ada masanye bila terlalu banyak perkara yang tak brapa best berlaku dalam hidup kita, kita akan mula manilai semula apa agaknye dosa2 dan kesilapan kita sehingga Tuhan ‘menganugerahkan’ kita benda2 yang tak brapa best tu… 

Dalam kes aku, mungkin kerana aku kerap lalai untuk mengingatiNYA yang menyebabkan aku sering diduga dan ditimpa malang… Aku mula mencuri2 masa kerja dengan melakukan suruhanNYA tetapi malangnya, Bos aku tak boleh menerima perubahan pada diri aku yang tiba2 memperbesarkan soal SOLAT. Ditambah dengan masalah2 lain yang timbul selepas itu, aku rasa, tibalah masanya untuk aku mancari kerja ditempat lain… Kerana aku percaya rezeki adalah pemberian Tuhan dan ianye ada di mana2… Kita hanya perlu mencarinye sahaja..

Jadinye kengkawan… Agak2 kalau rasa2 nak bagi alas an, biarlah ianye atas sebab2 yang BETUL2, bukan CUBAAAANNN… Wakakakaka…

W'salam...

Adiossss...




5 comments:

Ina said...

As Salam .. biasa lah tu kan..ALASAN..bila banyak alasan yang kita bagi..menunjukkan yang kita berfikiran negatif..orang cakap la..tapi..aku rasa ada gak kebetulannya.

sahromnasrudin said...

bagus alasan tue..itu juga alasan masa saya benti dari kompeni cha ya nun alif tue huhuhhuhu...selalu terabai...

deeya said...

setiap kali interview mesti tnye ade sedia an tempat solat x .. ta ade , ta payah keje situ . huhu ~

AdiaLuze said...

Ina : Kebetulan yang camne tu Ina.. =___=

sahromnasrudin : Bagus2... Mengejar akhirat tu kan lebih baik kaannn... ;)

deeya : Bagus tu dik...Akak oun nak buat camtu la gak ;)

Putri_Aizat said...

yup...perlu ye alasan itu...tu bukan alasan lah kot...tu sebab yg menyebabkan...hehe...ape aku mengarut ni...

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu