Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, March 25, 2011

Mistik Di Zaman Moden

Assalammualaikum...


Hari Jumaat tiba lagi ... Malam tadi ada tengok rancangan Ehwal Islam tak ?? Aku bukan selalu sangat tengok pun .. Malam tadi kebetulan tajuk dan ahli panel yang terlibat tu aku minat .. Nak tau sapa Pengerusi dan ahli panelnye ? Haaaa ... Ini dianye ...



Pengerusi Majlis : Ridhuan Tee

Ahli Panel : Prof Madya Dr. Syarifah Hayati



Datuk Hj Nooh Gadut

Tajuk perbincangan malam tadi adalah 'Mistik' ... Ala, pasal ilmu2 ghaib ni laaa ... Kan rakyat kita dalam zaman serba moden ni pun masih lagi ramai yang percaya ngan Tok Bomoh2 nie ...

Malam tadi kedua2 ahli panel menghuraikan tentang macamana kesannye benda2 mistik ni pada akidah dan jugak pada amalan2 kita seharian2 ... Aku tertarik dengan kata2 Datuk Hj Nooh Gadut yang menyebut lebih kurang camni la bunyinye :

 " Kalau kita pergi ke tempat2 tilik nasib atau apa perbuatan yang khurafat, walaupun hanya untuk suka2, 40hari amalan solat kita tidak diterima oleh Allah ... Kalau solat pun tak diterima, tak payah cakap la amalan2 yang lain tu ... "

Haaa... Ingat tuu !!! Walau hanya untuk SUKA2 pun tak boleh tau !!!! Jadi janganlah gatal2 nak gi tilik2 tangan ke, tilik2 muka ke ... syirik semua tuh !!!

Lagi satu, ahli2 panel jugak ada bagi tips macamana kita nak tau bomoh tu betul ke tipu .. Salah satunya, tengok 'keadaan' bomoh tu .. Kalau pakai suar pendek, nampak bulu dada, tak solat ... Hah! Korang pikir la sendiri boleh percaya ke tak ye .. Tuhan dah bagi AKAL tu pepandai la pikir yee ...

Ada banyak lagi isu yang dikupas .... Tapi takdelah aku nak tulis semua .. Sebabnye, aku tengok Ehwal Islam ni berselang seli ngan Semanis Kurma ... Hehehehe ... 

Pada yang tak sempat tengok tu, minggu depan ada lagi ... Tapi tajuk dan ahli panel lain la yee ... Oklah... aku nak gi baca suratkabo (online) jap ... Nak tengok tajuk apa yang menarik (selain kes politik dan kes Libya) ... Chow !!

W'salam...

Adiosss...


2 comments:

Ina said...

hu..hu..asyik mekap blog je adialuze??..he.he..cantik... pasal tajuk ni, org-org kita mmmg suka kan, benda-benda bomoh, tilik nasib, semua amalan khurafat, tak tahu la nak cakap apa.. sebab, dah macam sebati sangat.

AdiaLuze said...

Ina : Mekasih ... ^_^ ... Tulah kan ... Kalo menda bomoh ni senang la sangat nak percaya .. Tu yang sampai ada tergadai harta menda ngan maruah diri tu .. Nauzubillah !!

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu