Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, December 27, 2010

Ada Apa Pada Nama

Assalammualaikum...

Akhir2 tahun ni, ramai la jgk aku nampak akak2 kat tempat keja aku ni yang mengandung dan bakal melahirkan anak pada tahun 2011 nanti...Bestnyeeee....Jeles tau... T.T (gurau jeee)...

Biasanye bila kandungan dah masuk usia 6 bulan ke atas, bakal2 mak ngan ayah ni akan teruja mencari nama2 untuk anak2 mereka yang bakal lahir tu..Keterujaan akan lebih dirasai bagi pasangan yang bakal menyambut anak sulung...Ada tu, kandungan baru masuk 4 minggu dah ada 5-6 stok nama2 pilihan...

Ada yang pilih berdasarkan pelakon2 atau penyanyi2 pilihan mereka, contohnye ; Maya Karin, VAneeda Imran, Mawi, Siti Nurhaliza...Tak kurang jugak yang bagi nama yang bunyi ala2 cam mat saleh cam Daniel, Sarah, Erin...Tu belum yang bagi nama hasil kombinasi nama mak ngan ayahnye (walau sebenarnye, org kata tak elok)..macam Ali + Maya = Aliya, Abu + Aini = Baini...Itu contoh je la...Tapi, memang betul kan???

Dalam keghairahan mencari dan memberi nama tu, jangan sampai tersalah pilih la pulak yee...Tanpa kita sedari ada banyak nama yang sebenarnye membawa maksud yang tak elok...Kat sini aku ada senarai beberapa nama yang aku dapat cari..Antaranye :

Afinah    Yang bodoh
Asyirah    Yang tidak bersyukur atas nikmat
Bakiah    Yang menangis, merengek
Baqarah    Lembu Betina
Batilah    Yang batil, tidak benar
Dahriyah    Yang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
Dahisyah    Goncang, stress
Dami'ah    Yang mengalir air matanya
Fasidah    Yang rosak, yang binasa
Fasiqah    Yang jahat, si fasik
Ghafilah    Yang lalai, yang leka
Ghailah    Kecelakaan, bencana
Ghasibah    Perampas, perompak
Haqidah    Yang dengki
Hasidah    Yang hasad
Hazinah    Yang sedih
Khasirah    Yang rugi
Khamrah    Arak
Jariah    Hamba suruhan perempuan
Jafiah    Yang tidak suka berkawan
Kamidah    Yang hiba, yang sangat berduka
Kazibah    Pendusta, pembohong
Lahab    Bara api
Laghiah    Sia-sia, tidak berfaedah
La'imah    Yang tercela
Lainah    Yang terkutuk
Lahifah    Yang sedih, menyesal dan dizalimi
Maridah    Yang menderhaka
Majinah    Yang bergurau senda tanpa perasaan malu
Majusiah    Agama menyembah api atau matahari
Munafikah    Yang munafik
Nasyizah    Yang menderhaka dan melawan suami
Najisah    Yang najis dan kotor
Qabihah    Yang buruk, hodoh
Qatilah    Pembunuh
Qasitah    Yang melampaui batasan dan menyeleweng dari kebenaran
Qazurah    Kejahatan, perzinaan
Razi'ah    Kecelakaan, musibah
Razilah    Yang keji dan hina
Safilah    Yang rendah dan hina
Sahiah    Yang pelupa
Sakirah    Pemabuk
Syafihah    Yang bodoh
Syaridah    Yang diusir
Syarrul Bariyyah    Sejahat-jahat manusia
Syani'ah    Yang buruk
Syarisah    Yang buruk akhlak
Syatimah    Maki hamun
Syariqah    Pencuri
Yaisah    Yang berputus asa
Yabisah    Yang kering, yang sedikit kebaikannya
Wasyiah    Yang mengumpat, yang mengadu dombakan orang
Wahimah    Yang lemah
Wahiah    Yang lemah, yang jatuh, yang buruk
Zalijah    Kebinasaan
Zalilah    Yang hina
Zalimah    Yang zalim
Zaniyah    Penzina, pelacur
Zufafah    Racun pembunuh


Perasan tak ada beberapa nama yang cam sedap je bila disebut...JAdi, hati2 lah bila memilih ye wahai bakal2 ibu dan bapa yang sudi membaca blog aku ni... :)

W'salam...

Adiossss...


2 comments:

Ain Zulaikha said...

terima kasih share :) tak sabar nak tggu kakak beranak.. hehhe harap nama dia elok2..

AdiaLuze said...

Ain : Kalo akak ada anak, akak nk bagi nama Ain Zulaikha...blh tak? Hehehe

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu