Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 1, 2011

Kisah Tauladan RASULULLAH (Kisah 2)

Assalammualaikum...


Wokeh.... Takmo la buang masa... Meh baca citer tauladan yang aku nak kongsikan kali ni...Sama2 kita hayati kay...


Pada suatu waktu Rasulullah saw. sedang tidur-tiduran di rumahnya melepas rasa lelah. Dia berbaring di atas tikar yang terbuat dari daun-daun tamar yang dianyam. 

Tiba-tiba seorang sahabatnya yang bernama Ibnu Mas’ud datang berkunjung. Oleh karena Rasulullah saw waktu itu tidak memakai baju, maka terlihat jelas oleh Ibnu Mas’ud bekas anyaman tikar melekat pada punggung Rasulullah. Melihat peristiwa itu Ibnu Mas’ud amat sedih, dan bendungan air matanya pun pecah berserakan. 

Sungguh-sungguh tidaklah pantas rasanya seorang Rasul kekasih Allah swt., seorang kepala negara dan seorang panglima tertinggi berhal seperti demikian. Dengan terharu Ibnu Mas’ud berkata : “Ya, Rasulullah! Bolehkah saya membawakan sebuah kasur (tilam) kemari untuk tuan?” 

Mendengar ini Rasulullah saw. bersabda : “Apalah artinya kesenangan hidup di dunia ini bagiku. Perumpamaan hidup di dunia ini bagiku tidak ubahnya seperti seorang musafir dalam perjalanan jauh yang singgah berteduh dibawah pohon kayu yang rindang untuk melepaskan rasa lelah. Kemudian dia harus berangkat meninggalkan tempat itu untuk meneruskan perjalanan yang sangat jauh tidak berujung.”

PESANAN PENAJA :  Hidup ini hanya sementara kawan2.... Segala2 yag kita ada adalah pinjamanNYA... Kalau DIA nak tarik balik, senang jeee...Sama2lah kita beringat2 slalu ye...


SUMBER : SINI (Butir2 perkataan aku amik terus copy paste... jadi bahasanya pun ada bunyi aroma seberang la skit yeee)


W'salam...

Adiossss...


5 comments:

mALd!EyA said...

salam..

hi akak..
BW sini..gud title..bukn stakat gud..tp BEST..hehe...suke sgt bce kisah nabi..since skolah rendah dlu suke dgr ustaz cite kisah2 nabi..thanks for sharing diz..=p
sebagai teladan dan ikutan kter sume..=p
(always keep in ma mind)

note:teringat kt ustaz tahran nazim yg salu citer kisah nabi tem skola..miss da moment..^__^

deeya said...

mulianya akhlak Rasulullah :)

Hawa said...

Amboi...n3 orang tak berapa chat ye...Alhamdulillah...tapi biar betul punggung Rasulullah S.A.W. ada kesan tikar tu...mesti maksud lain tak...bukan punggung tu aurat weh...

Okeh la kawan kita dah buat 1st GA dia tuh..cepat join...jom: http://vaithis-vaithis.blogspot.com/2011/02/all-bolgger-come-join-my-1st-giveway.html

lina said...

aida - kalau dengar citer ni dr ustaz @pun sheikh pasti air mata mengalir ...sedih sgt kan....Zuhud sgt org nya. Bila baca ni pun nak nangis...

AdiaLuze said...

mALd!EyA : Bagusnye die... Drpd kongsi menda yang bkn2, baik kongsi cter yg leh jadikan pedoman kan.. ;D

deeya : Subhanallah...

Hawa : Ala... entri autopublish tu...opsss... terkantoi plak..hehehe

lina : Betul tu kak...buat kita rasa sangat2 'kecil' rasanye..hmmm...

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu