Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, March 2, 2011

Kisah Tauladan RASULULLAH (Kisah 3)

Assalammualaikum...


Sewaktu kita ditimpa malang... Apa perkara pertama yang biasa kita doakan ? Aku pasti jawapan dari korang semua mesti ada banyak variasi..

Tak kira la macamana jawapan korang, aku nak berkongsi doa2 Rasulullah ketika Baginda diuji dengan 2 kehilangan terbesar dalam hidupnya dalam masa setahun. 

Pertama adalah kehilangan Bapa Saudara Baginda iaitu Abi Thalib yang sentiasa melindunginya daripada tentangan orang2 Quraisy dan lagipula beliau meninggal ketika masih dalam keadaan kafir.

Kedua, kehilangan isterinye yang tercinta, Siti Khadijah yang selama ini terlalu banyak berkorban dan memberi sokongan moral dan kewangan kepada Baginda.

Jom sambung cerita Baginda seperti di bawah ni....


Dalam keadaan demikian itu, perlakuan kaum Quraisy terhadap Baginda semakin menggila. Pernah suatu waktu mereka menyiramkan tanah keatas kepala Rasulullah saw., namun Rasulullah tetap tabah. 

Akhirnya karena perlakuan kaum Quraisy semakin brutal, Muhammad saw. pergi ke Ta’if dengan harapan semoga masyarakat disana mau mendukungnya. Namun ternyata orang-orang di Ta’if memperlakukannya seperti kepada bukan manusia saja layaknya. Ia di caci maki, di ludahi, serta dilempari batu dan besi sehingga beberapa bagian tubuhnya tidak hanya menjadi memar, tetapi terluka dan mencucurkan darah.

Secepatnya Nabi pergi dari sana, berlindung di sebuah kebun anggur kepunyaan anak-anak Rabia, yaitu Utba dan Syaiba. Disana Beliau berdo’a dengan khusuk :

Allahumma Ya Allah.
Kepada Engkau juga aku mengadukan kelemahanku,
kurangnya kemampuanku serta kehinaan diriku di depan manusia.

Oh, Tuhan Maha Pengasih, Maha Penyayang.
Engkaulah yang melindungi si lemah dan
Engkaulah pelindungku.

Kepada siapa hendak Kau serahkan diriku?
Kepada orang yang jauhkah yang berwajah muram kepadaku?
Ataukah kepada musuh yang akan menguasai diriku?

Asalkan Engkau tidak murka kepadaku, aku tidaklah perduli
Sebab sungguh luas kenikmatan yang Kau limpahkan kepadaku.
Aku berlindung kepada Nur wajah Engkau yang menyinari kegelapan
(dan karenanya membawakan kebaikan bagi dunia dan akhirat)
dari kemurkaan Engkau yang akan Kau tumpahkan kepadaku.

Engkaulah yang berhak menegur dengan berkenan kepada Engkau.
Dan tiada kuasa serta kekuatan selain dengan Engkau juga.

(Meskipun dalam kondisi yang amat nelangsa, Baginda Nabi Muhammad saw. dalam do’anya tidak mendendam kepad orang-orang yang menyakitinya!)

PESANAN PENAJA : Mampu ke kita menjadi semulia Rasulullah ? Mampu ke kita mendoakan yang baik2 terhadap orang yang berbuat jahat dengan kita ??? Korang pikir2kan lah sendiri yee...


SUMBER : SINI (Butir2 perkataan aku amik terus copy paste... jadi bahasanya pun ada bunyi aroma seberang la skit yeee)

W'salam...

Adiossss...








5 comments:

sahromnasrudin said...

assalamualaikum...

baginda memang contoh terbaik yg wajib kita ikuti..kalau bukan kita siapa lagi?? jangan harap yahudi dan nasrani nak ikut baginda...lagi dikutuk adalah....

AdiaLuze said...

sahromnasrudin : W'salam... betul tu...

ardinihumaira said...

nak jadi semulia baginda,,, tak mungkin... mencontohi baginda, InsyaAllah
;) sama2lah kita contohi Rasul junjungan

deeya said...

sesungguhnya ALLAH itu sebaik-baik tempat mengadu :)

AdiaLuze said...

ardinihumaira : Amin... Marilah kita jadikan Baginda sebagai idola..

deeya : Betul tu dik...

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu