Iklan

PESANAN PENAJA ^-^

A little note for all my readers...Semua foto2 dalam blog aku ni, kalau xde tag 'adialuvluze.blogspot.com' @ 'adialuvezul.blogspot.com' @ 'adialuze4eva.blogspot.com' tu biasa nye courtesy of google (Thanks google!!)...Kalau ada tag tu, harap uols tak men 'copy paste ' tanpa kebenaran ye...That's all for now!! Thanks for reading my Blog!!! ENJOY yaaaa....

Happily Married

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, March 3, 2011

7 Macam PAHALA

Assalammualaikum...


Entri ini adalah sekadar perkongsian sesama kengkawan blogger. Kalau kita mampu nak buat, rerajinlah buat ye kengkawan..JoM terus baca !!!!


Dari Anas r.a. berkata bahawa ada tujuh macam pahala yang dapat diterima seseorang itu selepas matinya.


1.Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya. 
2.Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum daripadanya. 
3.Sesiapa yang menulis mushaf (kitab suci) ia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya. 
4.Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya. 
5.Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung. 
6.Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya. 
7.Orang yang meninggalkan anak yang soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya 
8.Anak yang selalu diajari ilmu Al-Qur'an maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri. 



Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :


1.Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah) 
2.Ilmu yang berguna dan diamalkan. 
3.Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya. 


SUMBER : SINI


Diharap dengan sentiasa berpesan2 benda2 yang baik ni, kita semua akan dapat manfaat yang besar daripadanye... Amiiinnn...


W'salam...

Adiosss...


2 comments:

KLIK KAT SINI UNTUK JOIN SATU BENDA BEST PUNYE ^_^

Tengok Iklan Dulu